Openheid (over autisme) is belangrijk voor een goede en fijne relatie.
Maar “Hoe open moet ik zijn over mijn autisme”, “Wanneer en hoe begin ik over mijn autisme?” Dit zijn vragen waar singles met autisme tijdens het daten mee worstelen. Die vragen had ik ook. Ik wilde geen geheimen hebben, maar tegelijk was ik bang voor de vooroordelen en het stigma. En, Bang om afgewezen te worden.

Herken je dit?
Twijfel jij wat je moet vertellen en wanneer je dat moet doen?

Wanneer je een leuke date hebt, elkaar een paar keer hebt gezien en het klikt tussen jullie is het tijd voor openheid.

Ik zou het niet in je online datingprofiel schrijven. Ook niet in de eerste interessemailtjes. Er is een kans dat de ander in het vooroordeel schiet voordat zij, hij je heeft ontmoet. Natuurlijk kan het eerder ter sprake komen, bv in een chat en dan zou ik er wel open over zijn.

Oké, er is een kans dat de ander dan afhaakt, dat is mij ook gebeurd. Haar ex-man was een autist, zei ze, en ze wilde niet nog een keer een autist als partner. Hoe pijnlijk deze uitspraak ook is, erg vond ik het niet. Iemand die alle autisten over één kam scheert, zou/zal nooit een fijne partner voor mij zijn. Daar kon/kan ik beter vroeg dan laat achter komen. Bovendien blinkt deze uitspraak niet uit van sympathie en empathie. En dat zoek ik wel in een partner.

Bij een tweede date met een andere vrouw vertelde ik over mijn autisme. Ook zij schoot in het vooroordeel; ze wilde een man die haar begreep. Als of ik haar per definitie niet zou kunnen begrijpen. Ze had/heeft gelijk, mensen met zo’n bekrompen gedachtegang begrijp ik niet. Het is zinloos en verspilde energie om aandacht te besteden aan mensen die zo naar autisme kijken.

Gelukkig reageerden mijn meeste dates relaxed en belangstellend. Ik ben immers geen Rain Man, Kees Momma en ik sla ook niet met mijn hoofd op tafel als ik in de stress schiet. Ik heb een zelfstandig leven en run een coachpraktijk.

Autisme wordt bij mensen die zelfredzaam zijn, middelbaar tot hoger zijn opgeleid niet herkend. Je werkt, woont zelfstandig en je leidt een leven zoals iedereen zonder autisme. Maar de meeste mensen voelen wel iets in kleine dingen. Dit belemmert soms bij het maken van het eerste contact.

Wanneer je met een blinde stok loopt, weet jouw date dat je vermindert zicht hebt en zal daar rekening mee houden. Zo ook wanneer je een gehoorapparaat draagt of in een rolstoel zit. Je kan, mag ervan uitgaan dat je date rekening houdt met jouw “beperking”. Maar dan moet zij wel weten wat er aan de hand is. Dat kan alleen, als jij daar open over bent en het bespreekbaar maakt.

Omdat iedereen met autisme anders is en zo ook de hinder en klachten die ze ervan hebben, is het belangrijk dat jij vertelt hoe het bij jou werkt. Vertel gewoon dat iets lastig is voor jouw autismebrein. Dit kan bijvoorbeeld over prikkels gaan, onverwachte situaties of behoefte aan structuur. Je kan ook iets over een liefhebberij of je werk vertellen dat bij je autisme past. Maak het vooral niet groter, jouw date moet jou als een eventuele toekomstige partner gaan beschouwen en niet als een man met autisme.

Het is belangrijk dat je de stereotype gedragingen rond autisme ontkracht.
Mensen met autisme zijn hele geschikte, fijne en betrouwbare partners.
Want iemand met autisme is EXTRA LEUK en BIJZONDER.
Iemand met autisme is een UNIEKE PARTNER.
+ Er zit altijd wel wat excentriciteit in iemand met autisme. Nooit doorsnee.
+ Hij, zij kan heel goed met je meeleven, zal je altijd steunen.
+ Hij, zij is open, betrouwbaar en loyaal.

Wanneer jouw date iets grappigs of eigenaardigs vertelt, kan je dit met een grap en een dikke knipoog beantwoorden met iets in de trend van “daar hebben ze goede therapieën voor”. Hiermee laat je blijken dat je humor hebt en dat jouw  eventuele therapieën geen verboden onderwerpen zijn en dat je daar luchtig mee omgaat.

Wanneer iemand jou echt leuk vindt, zal deze persoon zich inspannen om jouw autisme te begrijpen. Dat kan alleen als jij daar open over bent. Jullie zullen samen een weg vinden om met jouw dingetjes om te gaan. Dat geldt andersom ook. Dit geldt voor elke relatie. De meeste mensen hebben “dingen”.
Met autisme ben je een beetje anders, maar dat is beslist overbrugbaar.
Ook met autisme kan je een fijne, goede relatie vinden, hebben en houden.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over daten met autisme.
Wil jij meer leren over daten, kan jij wel wat hulp gebruiken bij het vinden van die leuke partner? Of wil je weten hoe je een goed profiel schrijft voor een datingsite?

Neem contact met me op via het contactformulier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Of stuur een mail naar dating@okbegeleiding.nl