Hoe autisme een relatie in de weg kan staan.

Toen ik nog aan het daten was liepen de meeste dates op niets uit. Of ik vond haar wel aardig maar niet leuk genoeg, of ik haar wel leuk en zij mij weer niet.

Herken je dit?

Omdat ik graag een relatie wilde, ben ik goed gaan kijken of en wat het vinden van een relatie in de weg staat. En dat heeft gewerkt.

Een oorzaak dat het vinden, hebben en houden van die fijne relatie niet wil lukken, kan zijn dat je door je verleden, onbewust niet hecht. Veel mensen met autisme hebben in hun jonge jaren en later een stapeling van boosaardige, gemene, venijnige opmerkingen, pesterijen, beledigingen en niet gezien worden meegemaakt. Dit onveilige verleden heeft je toen, begrijpelijkerwijs, geleerd je beter niet te hechten. Al die nare mensen hield je liever ver van je af. Dit, niet hechten, doe je nu nog steeds, maar dan geheel onbewust. Dit gedrag uit zich in verschijnselen van bindingsangst en dat hindert je bij het vinden van een fijne relatie.

Bindingsangst zit diep vanbinnen en stuurt je gedrag zonder dat jij er erg in hebt. Mensen met verschijnselen van bindingsangst richten hun aandacht liever op werk, gamen, sporten of hobby’s. Deze keuze gaat automatisch en zorgt ervoor dat er geen tijd overblijft om te daten. Sommige mensen met verschijnselen van bindingsangst daten wel, maar doen dan rustig aan en krijgen een benauwd of beklemd gevoel als het leuk en een beetje spannend wordt. Er ontstaat twijfel over van alles en nog wat en die twijfel maakt je weer onzeker. Stoppen, afhaken met deze date, lijkt de enige oplossing om weer rust te krijgen in je hoofd.

Een andere oorzaak die het vinden, hebben en houden van die fijne relatie niet wil lukken, kan komen door een laag zelfbeeld.

Door het onveilige verleden hebben mensen met autisme vaak een beeld van zichzelf gekregen dat ze niet leuk genoeg zijn voor een leuke en fijne relatie. Mensen die denken dat ze niet leuk zijn, laten hun echte zelf niet zien tijdens het daten. Onbewust neem je, tijdens het daten, een rol aan om de aller- leukste, beste, stoerste en gezelligste persoon te zijn en laat je jouw echte zelf niet zien. Ook hier speelt jouw onderbewuste weer een rol. Want; stel je voor dat die aantrekkelijke date jou echt leert kennen… Omdat je denkt niet leuk genoeg te zijn speel je een beetje toneel. Met deze strategie voorkom je juist de echte verbinding met de ander. De klik waar je op hoopt, blijft weg en ook deze date loopt op niets uit.

De belangrijke stap om die fijne en leuke relatie te krijgen begint bij het accepteren van jezelf met je autisme en het lastige, moeilijke verleden. Wanneer jij jezelf helemaal accepteert, hoeft je niets te verbergen en dat brengt je dichter bij jezelf en bij elkaar. Vertrouw op jezelf en wees je bewust dat jouw toekomstige date ook haar of zijn mindere kanten en een verleden heeft.

Dit zijn voorbeelden die het vinden van een relatie in de weg kunnen staan. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen wat jij kan doen, veranderen om een relatie binnen jouw bereik te krijgen. Inmiddels heb ik een hele fijne en mooie relatie gevonden en coach andere mensen met autisme ook dit geluk te vinden. Wil jij ook een relatie en kan je hierin wel wat coaching gebruiken?

Neem contact met me op via het contactformulier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Of stuur een mail naar dating@okbegeleiding.nl