Daten met autisme!
Ga je na een geslaagde date het liefste zo snel mogelijk samenwonen of blijf je na tien dates twijfelen? Oftewel.. ren jij direct naar het diepe of blijf je liever pootjebaden?
Na veel dates en kortstondige relaties ben ik kritisch naar mijn “dategedrag” gaan kijken.
Soms ga je te langzaam en een andere keer te snel. Herken je dit?
Blijf je twijfelen; is jouw date leuk genoeg, durf je geen stap verder te zetten?
Of wil je het liefste gelijk toekomstplannen maken?
Kijk eens kritisch naar je afgelopen dates en of relatie(s) om inzicht in je patronen te krijgen. De metafoor van het zwembad kan je helpen helder te krijgen waarom die fijne relatie niet komt. Als single scharrel je wat voor de deur van het zwembad. Je hebt af en toe een leuke date. Een beginnende dater gaat het zwembad binnen en blijft in de gang wat hangen.
Je hebt iemand ontmoet en er is over en weer interesse. In het babybadje ben je vriend, vriendin van elkaar. Je ziet elkaar regelmatig en je hoopt dat dit een echte relatie wordt. Zwemmend in het grote en diepe zwembad is er sprake van een duurzame relatie en maak je plannen voor de toekomst.
De snelheid van buiten het zwembad naar het diepe is voor elke relatie en persoon anders. Vaak is er wel een terugkomend patroon waar je blijft hangen of waar je bijna verzuipt. Wanneer je steeds in het babybadje blijft hangen of keer op keer te snel naar het diepe gaat en bijna verdrinkt, zegt dit iets over angsten en hechtingstijlen die jij (misschien) hebt. Bij verlatingsangst ren je het liefste zo snel mogelijk naar het diepe. Versterkt door onzekerheid sla je de ingang en het babybadje het liefste over. Vertaald naar je relatie; je wilt het liefste zo snel mogelijk grote, serieuze stappen zetten en grote beslissingen nemen, zoals bijvoorbeeld samenwonen. Bij bindingsangst zal je langzaam door het zwembad slenteren en misschien niet verder komen dan het babybadje. Alles gaat gepaard met twijfel en onzekerheden.
Kijk eens goed naar jouw gedrag. Ren jij het liefste direct naar het diepe of blijf je liever veilig badderen in het babybadje? Beide is niet bevorderlijk om een stabiele fijne relatie te krijgen.
Hoe dan wel?
Wat kan jou helpen:
Het klinkt voor de hand liggend.
Maak een bewuste keus; wil je echt gaan zwemmen? Dit besluit kan best wat angst oproepen. Vroeger toen je als kind leerde zwemmen, was dat best eng. Je hebt het wel gedaan en bent niet verdronken. Voor een relatie moet je ook durven springen.
Wil en durf je dit aan?
Stop met de focus op de ander te richten en breng die naar jezelf. Blijf bij je eigen gevoel en neem dáár verantwoordelijkheid voor. Met bindingsangst heb je de neiging om op de rem te gaan staan of afstand te nemen. Je blijft in het babybadje of stapt zelfs uit het zwembad. Als je deze behoefte voelt opkomen blijf dan in het water en laat deze drang toe, maar geef er geen gehoor aan. Zoek, puzzel uit waar de drang om het water uit te gaan vandaan komt.
Met verlatingsangst wil je altijd samen zwemmen. Wat doe jij als de ander eventjes het bad uit wil? Ga je je dan vastklampen? Of heb je de moed om los te laten en alleen een baantje te zwemmen? Kan je gevoelens van verlatenheid verdragen? Ook hier geldt; zoek, puzzel uit waar komt de drang van vast te klampen vandaan?
Om niet te verdrinken of uit het babybadje rennen moet je uitpuzzelen waar die drang om uit het zwembad te vluchten of vast te klampen vandaan komt. Ga luisteren, voelen in plaats van handelen. Emoties van vroeger, verdrongen verdriet kunnen hierbij naar bovenkomen. Als je deze emoties niet toelaat, zullen ze veranderen in gevoelens in wrok.
Als je deze emoties wel toelaat, dan heelt jouw wrok. Met deze stappen zet je een verwerkingsproces in gang. Je gaat angsten en drang overwinnen en komt in verbinding met jezelf en de ander. Verbinding is de basis voor een fijne relatie!
Natuurlijk kan ik je nog veel meer te vertellen over daten, verlatings- en bindingsangst.
Wil jij je datekwaliteiten verbeteren of jouw verlatings- en bindingsangst overwinnen?
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het vinden van die leuke partner?
Neem dan contact met me op via het contactformulier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Of stuur een mail naar dating@okbegeleiding.nl