Ideale partner, best passende ipv de perfecte partner.

Het vinden van een fijne partner is een belangrijke behoefte van veel singles. De kwaliteit van je relatie speelt een grote rol in je liefdesgeluk en is daarmee bepalend of je een gelukkig leven hebt. Geen relatie of een relatie met de “verkeerde” kan veel pijn, verdriet en een gevoel van eenzaamheid geven.

Ik kan er over meepraten. Ik was “onvrijwillig” vrijgezel en had dates met dames waar ik uiteindelijk niet gelukkig van werd. Door het anders aan te pakken heb ik een partner gevonden die echt bij mij past. Ze geeft mij liefde, geluk en vertrouwen.

Wil jij dat ook?
Met de kennis van nu, besef ik me dat ik en de meeste andere singles weinig kennis hebben van de manier waarop je een date kiest. Liefde en verliefdheid zien velen als “iets” wat je overkomt.
Door aandacht te besteden aan wat je écht belangrijk vindt en waar je echt gelukkig van wordt, voorkom je zinloze dates en belangrijker, je vergroot kansrijke dates.
Dat is toch wat jij wil?

“De Klik”
Het ontbreken van “de klik”, bij een eerste date, is een vaak gegeven excuus om geen tweede keer af te spreken. Wanneer ik naar datingprogramma’s op TV kijk, wordt het ontbreken van diezelfde “klik” als reden geven om niet door te daten.
Liefde op het eerste gezicht is iets voor films en bouquetreeks. In het echte leven komt dat nauwelijks voor en het is beslist geen garantie voor liefdesgeluk.

Daarbij kan je je afvragen of een verliefdheid een goeie graadmeter is voor liefdes- en levensgeluk. Verliefdheid schakelt je kritische brein uit. Je ziet alleen hoe leuk, knap, lief, lollig en aantrekkelijk de ander is. Negatieve eigenschappen en onhebbelijkheden zie je niet.

Wanneer de eerste verliefdheidprikkels voorbij zijn, kom je er achter dat je date helemaal niet zo leuk, tof en oprecht is. Je wordt je pijnlijk bewust dat hij, zij helemaal niet bij je past. Ik ken een stelletje dat hier achter kwam nadat ze een nieuw huis gekocht hadden. Onder invloed van hevige verliefdheid stortten zij zich volledige in een relatie met alles erop en eraan.  Hun droom eindigde in een nachtmerrie. Dat wil en kan jij voorkomen!

Wensenlijstjes
Het is belangrijk de ander goed te leren kennen. Verliefdheid heb je niet in de hand. Of jullie je snel in een relatie storten wel. Veel singles selecteren date(s) met een wensenlijstje. Op zich een goed idee en in mijn zoektocht naar een vriendin had ik ook mijn wensen.

Wensenlijstjes zijn er in alle soorten en maten. Sommige singels hebben nauwelijks wensen en anderen een hele lijst.

Wat zijn jouw wensen? Heb je er veel of weinig? Zoek je bepaalde eigenschappen die je date beslist moet hebben. En gaan die eigenschappen dan over zijn, haar innerlijk of uiterlijk? Moet hij, zij interesses hebben die jij ook hebt?

Met een lange lijst aan wensen, zoek je misschien wel de perfecte partner. Prima als je zelf ook perfect bent. Besef je wel dat je met veel wensen heel lang kan zoeken. Als je hem of haar al vindt zal hij, zij nog vrij moeten zijn én jou óók nog leuk moeten vinden.

Een lange lijst met wensen kan ook een teken zijn dat je het (onbewust) moeilijk vindt je te binden. Met je kritische houding hou je de ander op een veilige afstand. Met je lange lijst aan wensen, besluit je al snel dat de ander niet goed genoeg is.
Of je gaat wel door met hem of haar, maar blijft twijfelen of het wel de ware is.

Je hebt meer kansen en mogelijkheden als je niet té kritisch bent.
Het is belangrijk dat je weet wie er bij je past, waarom hij, zij bij je past en wat jou echt gelukkig maakt.

Een kort wensenlijstje kan een teken zijn dat je wat minder zelfvertrouwen hebt. Of dat je blij bent wanneer je eindelijk een geslaagde date hebt en iemand jou leuk vindt. Na veel mislukte dates ben je wellicht minder kritisch om uit te zoeken of je date wel bij je past. Weinig wensen hebben, kan ook een reden zijn dat je het alleen zijn zat bent. Allemaal geen goede bodem voor een goede match.

Zoals hierboven gesteld speelt minder zelfvertrouwen vaak een rol bij singels met een kort lijstje. Hiermee heb je een beeld van jezelf dat je niet zoveel te bieden hebt. Niets is minder waar. Ook jij hebt een ander iets te bieden en bent een fijne relatie waard. Ga dit inzien en durf jezelf te laten zien. Hierdoor wordt jij aantrekkelijker voor je toekomstige date. En dit zorgt er beslist ook voor dat je niet meer in zinloze en kansloze dates blijft hangen.

Als je in je eentje gelukkig bent en je niet té afhankelijk bent van een partner is dat voor die ander veel leuker. Zeg nou eerlijk, jij wil toch liever een leuk en gezellig iemand dan een desperate persoon?

Als je dit leest vraag je je wellicht af wat moet ik op mijn lijstje zetten en wat is echt belangrijk? Die vraag had ik ook.

Wat dan wel?
Het werd voor mij duidelijk dat je van uiterlijk, bepaalde kenmerken, interesses, bezigheden, status, etc. niet gelukkig wordt, tenminste niet per definitie. Die mooie blonde krullen of prachtig ogen zijn leuk om mee op het terras te zitten, maar wat heb je er aan als er geen zinnig woord uit komt? Als hij, zij geen luisterend oor heeft? Dat je date sportief is en een afgetraind lichaam heeft, ziet er goed uit, maar is knap saai als hij of zij voortdurend aan het trainen is. Laat staan dat hij, zij door die boeiende baan meer weg blijkt te hebben van een carrièretijger en geen tijd voor jou heeft.

Relatiewaarden
Bij vinden van een leuke date met relatiekansen werkt het om uit te gaan van relatiewaarden. Wil je dat je gelukkig wordt van een relatie? Dan doe je er goed aan je partner ook te selecteren op basis van de dingen waarvan je weet dat JIJ gelukkig wordt.

Relatiewaarden zijn niet de kenmerken waaraan je date voldoet, maar kenmerken waaraan je relatie voldoet. Het zijn de dingen waar jullie beiden, samen gelukkig van worden. De dingen die tussen jullie gebeuren, zoals mooie gesprekken, elkaar volledig accepteren, verbinding hebben.

Samen leuke dingen doen,
Alles met elkaar kunnen delen,
Oprechte aandacht voor elkaar,
Respect voor elkaar,
Jezelf kunnen zijn bij elkaar,
Samen nieuwe dingen ontdekken,
Elkaar accepteren zoals je bent,
Plezier maken met elkaar,
Er voor elkaar zijn,
Elkaar steunen,
Elkaar echt begrijpen,
Elkaar emotionele steun geven,
Samen kunnen lachen.
Dit zijn een paar voorbeelden van relatiewaarden. Het is belangrijk dat jij van jezelf weet waar jij gelukkig van wordt. Dat is voor iedereen anders, omdat iedereen andere behoeftes heeft. Jouw relatiewaarden kunnen anders zijn dan mijn voorbeelden.

Relatiewaarden kun je niet te zien en of je samen van leuke dingen kunt genieten dat zal je in de praktijk moeten ervaren. Ga tijdens een date niet checken of iemand aan jouw relatiewaarden voldoet. Je creëert daarmee de sfeer van een sollicitatiegesprek. Dat geeft de ander een rot gevoel en jaagt je date eerder weg dan dat hij, zij interesse in je krijgt.

Natuurlijk wil weten of je met je date jouw relatiewaarden deelt. Hier kan je alleen achter komen door de ander echt te leren kennen, het leuk en gezellig met elkaar te hebben. Zolang je bij jouw date geen punt hebt gezien dat hij, zij niet voldoet aan jouw relatiewaarden, blijf je gezellig afspreken. Zo leer je iemand goed kennen. Je beste vrienden waren immers ook niet gelijk je beste vrienden. Dat kost tijd. Om bepaalde relatiewaarden te ontdekken is het soms nodig een situatie een beetje te creëren. Durf bijvoorbeeld iets persoonlijks te vertellen of doe iets onverwachts…  Als de ander zich dan kapot schrikt of boos wordt, is dat voor jou wellicht iets om goed over na te denken. Meestal is na een paar dates wel duidelijk of er een relatiekans is.

Aantrekkelijk?
Natuurlijk is ook belangrijk dat je de ander mooi en aantrekkelijk vindt. Ik ben ervan overtuigd dat als je iemand beter leert kennen, je hem of haar ook aantrekkelijker kunt gaan vinden. Natuurlijk is aantrekkelijkheid van belang. Anders wordt het wel moeilijk om intiem met elkaar te zijn.
Aantrekkingskracht, passie en verliefdheid zijn dus niet enige uitgangspunten. Relatiewaarden zijn minstens, misschien wel belangrijker voor een goed relatie.

Samengevat
Selecteer je dates op jouw relatiewaarden in plaats van alleen af te gaan op je gevoel, intuïtie en aantrekkingskracht, dan vergroot je jouw kansen op liefdesgeluk.

Wil je meer weten om succesvol te daten met autisme of wat belangrijk is voor het vinden van de juiste partner?
Neem dan contact met me op via het contactformulier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of stuur een mail naar dating@okbegeleiding.nl