Waarom de klik uitblijft…

In mijn tijd als single, opzoek naar een fijne relatie, had ik hele leuke dates. Leuke dates met dames die ik graag beter wilde leren kennen. Helaas was dit dan niet wederzijds. Of, en dat gebeurde ook, wilde zij mij graag beter leren kennen en ik haar niet. Ik had het beeld dat je allebei tegelijk die magische klik wel zou voelen. Te vaak kwam ik in dezelfde situatie waarin ik onder de indruk was van haar en zij niet van mij of andersom.

Herken je dit?

Ik ging hier een patroon in zien. Ditzelfde patroon zie ik bij de singles die ik nu coach om succesvoller te daten zodat ze die fijne liefdesrelatie wel krijgen. Op het moment dat ik het daten anders ging aanpakken, kreeg ik betere en veel leukere dates. Die betere en leukere dates hebben mij een fijne relatie opgeleverd.

Wil jij ook succesvoller daten en een fijne relatie?

Om succesvol te daten is het van belang dat je je eigen aantrekkelijkheid goed inschat. Met aantrekkelijkheid bedoel ik de kenmerken die je ziet en merkt aan iemand. Kenmerken zoals je uiterlijk, leeftijd, status, IQ, EQ enz. Bij succesvolle en geslaagde dates zie je dat beide personen ongeveer even aantrekkelijk zijn. Wanneer jij keer op keer dates hebt, waarbij het niet wederzijds is, dan mik je zeer waarschijnlijk op de verkeerde. Meer of minder aantrekkelijk. Je vist in de verkeerde vijver. En daar gaat het mis.

Ideale wereld, droomwereld?

In de ideale wereld heb je kans bij iemand met het uiterlijk van een fotomodel terwijl jezelf een leuk maar niet super knappe kop hebt. In diezelfde ideale wereld maak je kans als jij ver in de veertig bent en je een date zoekt van dertig. Of denkt kans te maken bij iemand met een populaire baan op een podium terwijl jezelf dagelijks achter een bureau zit.

Zoals gezegd zijn dit voorbeelden in de ideale wereld, een droomwereld. Een niet knappe artiest, bekende zanger of suffe maar goede voetballer kan wel een fotomodel krijgen. Dan compenseert hij, zijn minder aantrekkelijke kant op een ander vlak, zijn succesvolle carrière.
Veel jongere vrouwen willen best een oude vent, die oude vent heeft dan ergens anders iets te bieden, vaak geld.

De echte wereld

Natuurlijk heb je ook kansen in de echte wereld met verschillen in aantrekkelijkheid. Als je met elkaar werkt bijvoorbeeld of via vereniging of club elkaar steeds beter leert kennen. Dan vervagen die verschillende, uiterlijke kenmerken. Verschil in aantrekkelijkheid speelt dan een veel kleinere rol.

Als je keer op keer dates treft waarbij het niet wederzijds is, doe je er goed aan om te kijken WIE je date. Voor een geslaagde date zijn je kansen groter bij mensen met ongeveer dezelfde leeftijd, een redelijk gelijke mate van aantrekkelijkheid en ongeveer even intelligent.

Dus als je een prima, maar niet bijzondere knappe kop hebt en je mooie aantrekkelijke dates zoekt met de looks van een fotomodel, zijn je kansen bijzonder klein. Bij online dating gaat bijna 90% van alle berichten, die mannen sturen, naar 10% van de dames.
Dus kort gezegd, het gros van de mannen stuurt berichtjes naar een klein deel van de vrouwen. Dit zijn de vrouwen die eruit springen door hun looks. Deze “gelukkige” dames hebben het voor het uitkiezen en reageren alleen op mannen met knappe koppen. Online wordt er geselecteerd op de foto.

Bij online daten is leeftijd een bepalender factor dan in real life. Bij een verschil van meer dan vijf jaar is de kans op een reactie erg klein, als jij het eerste berichtje stuurt. Bij offline daten is leeftijd minder bepalend dan bij online.

Het uiterlijke plaatje is zeker niet alles en niet noodzakelijk voor een liefdesrelatie.
Het uiterlijke speelt een rol om een date te krijgen. Een leuke date kan leiden tot een liefdesrelatie.

Blijven in je relatie of bindingsangst?

Wellicht heb jij wel leuke dates. Die dates leiden ook tot vervolg dates. Maar telkens komt het niet tot die gewenste relatie. Jij of de ander wil niet verder en verbreekt het prille contact.

Het verschijnsel bindingsangst  kan een rol spelen wanneer een beginnende relatie keer op keer stagneert. Bindingsangst is een onbewuste angst die naar boven komt als de ander dichterbij komt. Een onbewuste angst om gekwetst te worden. Een angst om niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen, jezelf en je onafhankelijkheid te verliezen of voor de zoveelste keer verlaten te worden. Omdat het een onbewuste angst is, voel je deze angst niet op die manier.

Bindingsangst is niet als zodanig bekend bij mensen met autisme. Maar ik zie een duidelijk verband. Mensen met autisme zijn in het verleden vaak gekwetst, gepest, werden buitengesloten en ontslagen, verlaten door vrienden. Er zit een onbewuste angst voor herhaling.

Wanneer je een fijn wederzijds contact hebt en jullie vinden elkaar ook echt leuk, kan dat dus ook beangstigend zijn. In je onderbewuste komen er allemaal punten naar boven waarom je het beter kan uitmaken. Dit is een beschermingsmechanisme om niet weer gekwetst te worden.

Toch kan je met bindingsangst zeker een fijne liefdesrelatie krijgen, hebben en houden.
Bindingsangst hoeft een relatie niet in de weg te staan. Het is van belang dat je je bewust wordt van je bindingsangst.
Wordt bewust van jouw onderliggende angst en hoe, en vooral waarom, dit jou hindert om een fijne relatie te krijgen.

Wil jij meer weten hoe je succesvol kan daten met autisme of hoe je met bindingsangst een fijne liefdesrelatie kan krijgen?

Neem dan contact met me op via het contactformulier voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of stuur een mail naar dating@okbegeleiding.nl